credinta politicianului

Noiembrie 25, 2007 at 9:53 pm Lasă un comentariu

Pr. Prof. Dr. Grigore Cristescu,

Mântuitorul ca parlamentar, în Revista Teologică, Sibiu,  an. XVI, nr. 5 – 6, maiu – iunie, 1926, p. 121 – 122 

În contextul alegerilor parlamentare din anul 1926 în Revista Teologică a fost publicat un articol demn de luat aminte:

„Opera legislativă pe care un parlament trebuie să realizeze pe baza unei ideologii valabile şi constructive nu poate fi întreprinsă şi dusă la bun sfârşit cu parlamentari ieşiţi din escamotarea urmelor şi din mistificare maselor electorale. De aceea ne-am gândit să punem pe Mântuitorul în rolul de candidat parlamentar ca să ne dăm seama de perspectivele ideale în lumina cărora îşi poate lămuri drepturile şi datoriile lui etice, sociale şi naţionale un deputat sau un senator exemplar.

Mântuitorul ar avea lucid simţul competenţei sau incompetenţei politice. Nu oricine poate corespunde cerinţelor legate de un mandat parlamentar. Atunci de ce să doreşti un post pentru care nu eşti pregătit şi pe care, deci, nu-l poţi cinsti după cuviinţă prin valoarea ta personală?…Cine are în vedere numai prestigiul unei situaţii fără să calculeze şi răspunderile pe care ea le incumbă, face un act de uzurpaţie – adică un act de evidentă imoralitate.Mântuitorul nu s-ar folosi de sistemul promisiunilor false faţă de alegători – în majoritate lipsiţi de «mintea de dobândă» care nu este întotdeauna mai trează şi mai bună decât «mintea de acasă». Mijloacele de intimidare, violenţa şi teroarea I-ar repugna profund. Şi-ar răspica cinstit convingerile morale şi şi-ar preciza intenţiunile politice fără concursul banal al retoricii sterpe şi înşelătoare.

N-ar încerca în nici un chip să discrediteze prin calomnie pe contracandidaţi sau pe oamenii care au alte opinii politice. Ar scoate din uz alcoolizarea şi coruperea prin bani a alegătorilor. Nu s-ar gândi o clipă la falsificarea rezultatului votării prin violarea urnelor.Ales prin voinţa şi încrederea reală a mulţimilor, Mântuitorul nu şi-ar compromite chemarea prin sportul atât de rentabil şi tot atât de imoral al traficului de influenţă. Disciplina de partid nu i-ar pute în nici un caz determina abdicarea conştiinţei şi capitularea convingerilor personale. Ar proclama adevărul în toate împrejurările şi ar merge până la orice jertfă pentru triumful dreptăţii. Ar apăra dârz cinstea ţării şi ar încuraja generoasele ei silinţe de progres şi înălţare. Moralitatea şi cultura şi-ar găsi în El un apologet entuziast şi un misionar jertfelnic.

Înregimentarea într-o grupare politică oarecare ar fi un act de serioasă convingere nu un act de oportunism sau de arivism. Orice parlamentar care e însetat de binele neamului său ar trebui să aibă aceste credinţe şi să fie însufleţit pentru biruinţa şi generalizarea lor. Îndeosebi, însă, arhiereul şi preotul parlamentar trebuie să se afirme ca reprezentaţi şi susţinători ai politicii pe care a făcut-o Mântuitorul. Ei trebuie «să înbisericească idealurile politicii şi să arate oamenilor drumul adevărat care duce din civitas terrestris în Civitas Dei»( Prof. N. Colan).

În ultima analiză, idealul vieţii omeneşti, sub orice aspect al ei este sfinţenia. Prin atitudinea lor politică, preoţii şi arhiereii noştri parlamentari trebuie să demonstreze şi să facă tangibil acest august ideal spiritual, idealul sfinţeniei. Ei trebuie să fie, prin excelenţă, ecoul conştiinţei creştine în tumultul vieţii sociale ca unii ce nu sunt chemaţi să se politicianizeze în sensul curent al cuvântului, ci să încreştineze politica ţării noastre prin sfat evanghelic şi prin exemplul perfecţiunii lor morale. Ferice de ţara în care activitatea parlamentară se zideşte statornic pe temeliile Evangheliei şi se inspiră din clasica jertfelnicie a apostolilor ei. Ferice de guvernul ale cărui majorităţi parlamentare vor fi majorităţi creştine.”  

Anunțuri

Entry filed under: diverse, preotie.

La impletirea dintre misiune si meserie Inelul: omul si filmul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Noiembrie 2007
L M M M V S D
    Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Rev. „Familia ortodoxa”

Categorii

Ciprian Mihail si Georgiana Diana

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Serafim Stefan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Veronica Antonia

<Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ilinca – Paulina

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Calendarul Ortodox


%d blogeri au apreciat asta: