Hristos este Calea! sau Cat ne costa, cand si de unde ne luam Vesnicia?

Aprilie 15, 2008 at 4:06 pm Lasă un comentariu

“Cel mai mic între Iereii – Monahi, Nicodim Mândiţă, protosingel”, marele duhovnic de la Agapia, care a fost mulţi ani preot misionar la sat, a ataşat explicaţiilor pe care le dă celor 24 de vămi ale văzduhului (Ed. Lumină din Lumină, Bucureşti, 1990) o “Meditaţie duhovnicească” foarte folositoare de suflet, pe care o reproduc şi eu aici:

“Un Suflet pios, cu imaginaţie vie şi fecund, pătruns însă de ceea ce trebuie să facă omul aici pe pământ pentru a se învrednici de Împărăţia Cerurilor, a compus următoarele reflecţiuni sub titlul “Călătoria la cer”, în care face o frumoasă acomodare a virtuţiilor evanghelice, cu modul cum ar călătorii omul la cer, de ar fi cu putinţă, prin marea invenţie a timpului, drumul de fier. În continuare redăm aceste reflexii:

CĂLĂTORIA LA CER

Aceea ce trebuie să facă fiecare creştin în fiecare zi şi în toată viaţa sa, sunt cuprinse în următoarea expunere despre biletul călătoriei la cer: “Biletul se vinde la agenţia pietăţii.”

PREŢUL BILETELOR

Clasa I

Tren accelerat: Credincioşii Bisericii Ortodoxe care s-au păstrat în viaţă “curaţi şi nevinovaţi ca pruncii” (Lc. 18, 17); Mucenicii care au avut “Duhul lepădării de sine” (Mt. 16, 24-27) şi cei dăruiţi cu totul la dragostea lui Dumnezeu (Mt. 6, 19-21; 10, 40-42).

Clasa a II-a

Tren direct: Credincioşii, care păcătuind, se pocăiesc, “îşi mărturisesc păcatele lor la duhovnic”, apoi îşi întăresc credinţa prin fapte bune, “Rugăciune, Post şi Milostenie” şi se hotărăsc pe viitor “A nu mai păcătui” (Mt. 16, 19; Ioil 2, 12).

Clasa a III-a

Tren special: Cei ce se “Pocăiesc la bătrâneţe” şi cu “multe lacrimi” în ceasul morţii (Lc. 23, 39-43) şi pentru care se fac rugăciuni şi milostenii spre iertarea păcatelor (In. 14, 14; Mc. 12, 39-46).

OBSERVAŢII

1.      Nu există bilete pentru întoarcere.

2.      Trenuri de plăcere nu există.

3.      Copiii mici până la 7 ani călătoresc gratis, ajunge numai să fie “botezaţi ortodox”.

4.      Călătorii sunt rugaţi a nu lua cu ei nimic decât numai faptele bune, pentru că la fiecare staţie sunt diferite controale făcute de diavoli, care umblăca lei căutând pe cine să înghită; şi de te-ai încurcat în lume cu grijile vieţii: de averi, de nedreptate şi cu tot felul de păcate, sigur că şi se întâmplă “întârziere şi pierdere de tren”.

5.      Călătorii se iau la fiecare staţie (ceasul morţii), dar trebuie negreşit să aibă “Bilet în regulă”.

6.      Pentru a fi valabil, fiecare bilet trebuie să fie pecetluit cu sfinţenie în cele “Şapte Taine ale Bisericii Ortodoxe”.

7.      Fiecare om trebuie să observe ca biletul său să nu fie fals. Toate biletele sunt false şi rele dacă nu au “Pecetea Bisericii Ortodoxe cu semnul Sfintei Cruci pee le”.

8.      Biletul acesta se dă imediat după naştere numai de către “Preotul Bisericii” în faţa unui martor numit “Naş” precum şi a altor credincioşi, spre a fi valabil de călătorie în orice minut al vieţii.

9.      Îndată ce ai acest bilet cu semnul Sfintei Cruci şi cu numele dumitale pe el, nu uita că eşti dator “Să urmezi întocmai vieţii acelui / acelei sfânt /sfinte” ce ţi-a fost ales din calendarul orthodox sau din ziua în care te-ai născut.

10. Făcându-te mare, dovedeşte că “te-ai lepădat de satana şi de toate (nu numai de o parte din) lucrurile lui”, fî-te arătat şi cu faptele cum că eşti “un bun creştin” ce urmează lui Hristos, către care călătoreşti.

11. În fiecare Duminică şi Sărbătoare vizează-ţi biletul “la Biserică” în numele Domnului şi al tutror sfinţilor Săi. În deosebi să porţi viza “Preasfintei Fecioare Maria, Maica Domnului” cu mare cinste. Fără această viză nu numai că poţi avea multe greutăţi, dar biletul nu este valabil.

12. Pentru ca să nu ţi-l fure cineva sau să-l pierzi, trebuie să-l păstrezi bine la lumina “Învăţăturii lui Hristos în Biserica Ortodoxă”, căci Conducătorului numai aşa Îi place să citească documentele călătoriei tale şi El se poartă drept cu tine, după cum ai fost şi tu (cu El) în viaţă.

13. Pentru înlăturarea bolilor molipsitoare în vremea îndelungatei călătorii, călătorul trebuie să aibă cu sine “rădăcina Credinţei” bine ancorată în suflet, precum şi frunzele “Nădejdii”, cu florile cele binemirositoare ale “Iubirii de stăini” şi crinii “Curăţeniei” cu fumoasele roade ale “Lepădării de sine”.

14. Toate acestea să se lege în mănunchi cu funia “Blândeţii”, să le aşeze în vasul “Rugăciunii”, să le fiarbă cu focul “Dragostei”, să le stropească din “Vinul Duhului” (adică lacrimi din inimă) şi cu apa “Smereniei”, apoi să le acopere cu “Acoperîmântul Tăcerii”.

15. Călătorul să lase toate acestea la lumina “Cugetării” (fiecare să ia seama la ceea ce îi spune conştiinţa sa) şi să guste din ele în fiecare dimineaţă şi seară câte o mică porţie. (Să cugeţi că eşti muritor.) Aşa vei avea viaţă liniştită.

16. Iar pentru ca să treci prin toate cele 24 de vămi (noduri de cale ferată în care se cercetează biletele din punctul celor 24 de păcate principale de vedere) până la casa lui Dumnezeu, leagă dedesuptul sacului tău de călătorie “Lipsa Mâniei”, iar deasupra “Ascultarea”; în urmă umplei golul cu “Omorârea poftelor” şi-l leagă bine cu “Nebârfirea”.

17. Iar mai presus de toate să fi deschis la inimă şi curat la suflet ca să-ţi poată merge înainte “Milostenia”, care te va conduce tocmai la Cel Milostiv.

18. Pe cap să fi uns cu untdelemn care poartă numele de “Credinţa Ortodoxă”.

19. În toate împrejurările vieţii să chemi într-ajutor “Răbdarea” care îţi va fi de mare ajutor în a ta călătorie.

20. În timpul acestei călătorii a vieşii pământeşti, urmează mai întâi regulat la Sfânta Biserică, respectă (ţine) cele patru posture, în care apropie-te cu credinţă de scaunul Mărturisirii la Duhovnic şi acolo arată-ţi biletul tău de drum, faptele tale, pentru care trebuie să plăteşti cu frică şi cutremur orice ţi se va cere (facerea canonului).

21. Gândeşte-te bine că există “şefi de trenuri” şi cum fac ei revizia oamenilor.

22. Iar mai la urmă de toate pentru potolirea foamei şi a setei, vizeazăţi biletul tău în Sfânta Împărtăşanie, cu Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos, care sunt adevărate merinde la viaţa de veci şi apoi mergi liniştit în drumul tău.

23. Dându-ţi acest Sfat bun pe care, de-l vei urma, sper că ne vom întâlni în Împărăţia Cerurilor.

24. Răspunsul (petrecerea la destinaţie) este în vecii vecilor. Amin.”

Anunțuri

Entry filed under: diverse.

Juma` de preot Site de parohie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Aprilie 2008
L M M M V S D
« Dec   Mai »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Rev. „Familia ortodoxa”

Categorii

Ciprian Mihail si Georgiana Diana

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Serafim Stefan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Veronica Antonia

<Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ilinca – Paulina

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Calendarul Ortodox


%d blogeri au apreciat asta: