DEUTERENOMUL

Octombrie 12, 2008 at 5:35 am Lasă un comentariu

Această care este ultima scrisă de Sfântul Profet Moise şi se numeşte „Deuterenom”, adică „A doua Lege”, pentru că este un rezumat al celorlalte patru; spre finalul vieţii sale, marele prooroc a reamintit conaţionalilor săi, cei ce erau copiii şi nepoţii celor care au ieşit cu el din Egipt, cum a purtat de grijă Dumnezeu poporului Său până au ajuns la râul Iordan, adică la graniţa de est a teritoriului promis lui Avraam şi urmaşilor săi.

            Se arată aici că „mana” era un semn ceresc, pentru ca să înţeleagă iudeii că „nu numai cu pâine va trăi omul, ci şi cu tot cuvântul ce iese din gura Domnului” (Deut. 8, 3), exprimare la care se va referi şi Mântuitorul la ispitirea de după botez[i].

            De asemenea este anunţată naşterea şi activitatea Domnului Iisus Hristos: „Eu le voi ridica Prooroc din mijlocul fraţilor lor, cum eşti tu (Moise, n,n.), şi voi pune cuvintele Mele în gura Lui şi El le va grăi tot ce-I voi porunci Eu. Iar cine nu va asculta cuvintele Mele, pe care Proorocul Acela le va grăi în numele Meu, aceluia îi voi cere socoteală.” (Deut. 18, 18 – 19)[ii].

            Pe lângă multe rânduieli pentru evreii de atunci şi o serie de rugaciuni rostite de Sfântul Moise, aflăm şi un îndemn clar pentru alegerea spre bine pe care o avem de făcut în fiecare moment: „…Viaţă şi moarte ţi-am pus eu astăzi înainte, binecuvântare şi blestem. Alege viaţa ca să trăieşti tu şi urmaşii tăi.” (Deut. 30, 19).[iii]

            Pe parcursul anului bisericesc se citesc fragmente din cartea „Deuterenom” în mai multe ocazii binecuvântate de Dumnezeu: Duminica Sf. 365 de Părinţi de la Sin. VII Ec.; Duminica Sfinţilor Părinţi după trup ai Domnului; Sfinţii Trei Ierarhi; Duminica Sf. 318 Părinţi de la Sin. I Ec. şi în Duminica Sf. 630 de Părinţi de la Sin. IV Ec.

            Să vedem şi exemple din Sfintele Slujbe:

            „Rug arzând cu foc, mai înainte te-a văzut Moise pe tine, Fecioară Maica lui Dumnezeu. Pentru acesta stinge cuptorul patimilor mele şi din focul geenei răpeşte-mă şi mă mântuieşte.” (Triod, Joi în Săpt. a II-a a Postului Mare, Utrenie, Cântarea a VIII-a)

            „Iată domn din Iuda şi povăţuitor din coastele lui a lipsit de acum; dar din tine, cea curată, a răsărit Stăpânul a toate, Cel ce este după spusa proorocului, aşteptarea neamurilor; pe Care îl binecuvintează toate neamurile, seminţiile şi limbile în veci. (Mineiul pe Decembrie, Utrenia Sfintei Filoteea, Cântarea a VII-a).

 „Vedeţi, vedeţi că Eu sunt Dumnezeul vostru, care am sfinţit vouă pârgă, zeciuială zilelor a tot anul; şi aceasta am dat-o spre omorârea patimilor şi spre început al mântuirii.” (Triod, Marţi în Săpt. a II-a, Utenie, Cântarea a VII-a)

            „Pe tine cinstită Cruce, te-a închipuit mai înainte Moise oarecând în munte, înălţându-şi mâinile şi biruind pe Amalec. Căreia închinându-ne astăzi, înfrângem taberele demonilor cele străine şi cu credinţă cântăm: Preoţi binecuvântaţi-L, popoare preaânălţaţi-L întru toţi vecii.” (Triod, Săpt. a IV-a, Utrenie, Cântarea a VIII-a)

            „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, cortul cel neântinat, uşa Luminii, masa şi năstrapa cea cu totul de aur, muntele cel netăiat şi cu umbra deasă, care a încăput pe Ziditorul, se fericeşte.”

(Octoihul Mare, Glasul al IV-lea, Vineri, Utrenie, Cântarea a IV-a)

              Zic şi Sfinţii Părinţi: „Dar vezi şi cât de neânstare e legea să elibereze din robie pe cei ce muncesc sub Faraon cel spiritual, adică sub satana, cum nici Moise nu poate aduce vreun folos cuiva pe pmânt chiar dacă ar ajunge la cea mai vestită slavă, dacă nu este împreună cu el şi nu-i ajută Hristos. Aceasta o poţi afla că este aşa şi că n-am afirmat-o în chip mincinos, prin faptul că Moise şi-a luat însoţitor pe Aaron. Moise vorbeşte, Aaron explică cuvântul. Aceasta înseamnă că dacă legea nu se înţelege duhovniceşte, descoperindu-le cele din ea Hristos, va fi întunecoasă şi neclară celor ce ascultă ceea ce se arată. De aceea iudeii neavând pe Cel ce tâlcuieşte cele ale lui Moise, adică pe Hristos, au rămas neânvăţaţi, după cum zice şi dumnezeiescul Pavel: „Până în ziua de astăzi rămâne la citirea Vechiului Testament acelaşi acoperământ nedescoperit, ce se desfiinţează în Hristos. Iar când se vor întoarce spre Domnul, se va ridica acoperământul. Căci Domnul este Duhul şi unde este Duhul Domnului, acolo este libertatea.” (II Cor. 3, 14 – 17).”[iv]


[i] Matei 4, 4

[ii] Ioan 5, 46; 6, 14;

[iii] Pentru mai multe amănunte vă invit să cercetaţi şi lucrările de explicare aproape verset cu verset ale  Pr. Ioan Sorin Usca:

http://ivanivanovici.wordpress.com/category/deuteronomul/

[iv] Sf. Chiril, Idem, p. 332

Anunțuri

Entry filed under: biblice.

NUMERII Cateva sugestii duhovnicesti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Octombrie 2008
L M M M V S D
« Sep   Noi »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Rev. „Familia ortodoxa”

Categorii

Ciprian Mihail si Georgiana Diana

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Serafim Stefan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Veronica Antonia

<Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ilinca – Paulina

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Calendarul Ortodox


%d blogeri au apreciat asta: