NUMERII

Octombrie 12, 2008 at 5:30 am Lasă un comentariu

În această a patra carte scrisă de Sfântul Prooroc Moise, se continuă relatarea întâmplărilor prin care a trecut poporul evreu după ce a ajuns în pustiul Sinai, pustiul Arabiei de astăzi.

            Acolo a avut loc primul recensământ al popurului evreu, de unde vine şi titlul cărţii.

            Datorită faptului că cei mai mulţi dintre evrei s-au opus poruncii lui Dumnezeu de a cuceri cetăţile canaaniţilor, care locuiau în pământul promis de Dumnezeu lui Avraam şi urmaşilor lui, au fost forţaţi să se învârtă prin pustiu vreme de 40 de ani (după numărul celor 40 de zile cât a durat expediţia de recunoaştere a locului – Num. 14, 34), până ce toţi cei care s-au răzvrătit pier.

            În tot acest parcurs Dumnezeu a făcut multe minuni prin Sfântul Moise şi la rugămintea sa: evreii călătoreau într-o ordine precisă, cu Chivotul legii purtat de leviţi (echivalentul preoţilor şi diaconilor) în mijloc, dar numai când „norul de deasupra cortului se ridica, iar acolo unde se oprea norul acolo poposeau cu tabăra fiii lui Israel.” (Num. 9, 15 – 23); sora lui, Miriam, se vindecă de lepră; stânca le dă evreilor apă în pustiul Cadeş (Num. 20, 11);  iudeii se vindecă de muşcături înveninate, prin vederea spre un şarpe de aramă înălţat pe o prăjină (Num. 21); vrăjitorul Valaam din Peor ajunge om al binecuvântării, căci prooroceşte despre Hristos (Num. 22 – 24).

            Se mai precizează aici o serie de adaptări ale unor prescripţii despre jertfe la noile condiţii geografice şi zoologice; despre împărţirea tărâmului făgăduinţei în mod drept între cele 12 seminţii ale evreilor; precum şi despre moartea lui Aaron în muntele Hor şi a lui Moise în muntele Nebo, nu înainte însă ca Dumnezeu să rânduiască pe Iosua, fiul lui Navi, „om cu duh într-însul” (Num. 27) la conducerea poporului ales.

            O prescripţie deosebită este jertfirea unei juninci roşii fără meteahnă şi nefolosită la jug de către arhiereu (preotul cel mare) în afara taberei (Num. 19).  Spun Sfinţii Părinţi: „Juninca fără nici o meteahnă şi liberă de orice pată şi neştiutoare de vreo greşeală este Domnul nostru Iisus Hristos. Căci a îndrăznit să spună: „Vine stăpânitorul lumii acesteia şi nu va afla în Mine nimic” (Ioan 14, 30). Observă faptul că odată a fost numit viţel, altădată junincă, de către dumnezeieştile Scripturi, ca prin calitatea bărbătească să se arate Conducător, iar prin cea feminină, micşorat şi supus… Iar juninca e roşie. Căci taina Lui s-a desăvârşit în sângele întrupării şi S-a făcut ascultător Tatălui până la moarte, iar moartea I-a fost pe cruce şi a mântuit lumea de sub cer cu sângele Lui. Dar deşi S-a făcut ascultător Tatălui şi S-a aşezat din iconomie (adică în scopul mântuirii) sub lege împreună cu noi ca om, sau deşi S-a făcut rob, n-a lăsat în necinste trupul asumat, ci a fost şi este şi astfel liber, pentru că e Dumnezeu prin fire.”[i]

            În Biserică se citeşte din carte „Numerii” la Vecernia Duminicii Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile).

“Pe Chivotul cel dumnezeiesc, care a născut pe Dătătorul Legii, cel ce a ridicat toate fărădelegile noastre, pentru noianul cel de negrăit al dumnezeieştii milostiviri, pe Maria cea preacurată, cu un glas să o fericim.” (Octoihul Mare, Glasul al III-lea, Utrenia de joi, Cântarea a III-a)

            „Prin cuvânt de proorocie şi cu lege de poruncă îndrumând poporul cu credinţă, cu smene şi cu arătări de minuni l-ai îndreptat, fiind de Dumnezeu ales stăpân, văzătorule de Dumnezeu; pentru aceea te-ai adăugat către părinţii tăi cu mărire.” (Mineiul pe Septembrie, ziua a 4-a, Sf. Prooroc Moise, Utrenie, Cântarea a VIII-a)

            „Îndrăznind Core de demult să preoţească împotriva ta, s-a văzut pogorându-se în iad de viu, desăvârşit moştenindu-l; Dumnezeu ţie, Sfinte Moise, păzindu-ţi cinstea împărăţiei şi a preoţiei.” (Idem, Cântarea a VII-a)

            Prin rugăciune a plouat mana în loc de apă odinioară Sfântul Moise, văzătorul de Dumnezeu, şi a hrănit cu prepeliţe pe Israel.” (Idem, Cânt. a V-a)

            „În vifor şi în nor, pe cât a fost cu putinţă, ai văzut Sfinte Moise pe Cel fără de trup şi fără de materie. Şi, luminându-ţi faţa prin dumnezeiasca slavă te-ai arătat puitor de Lege lui Israel celui trupesc; gândul lui cel pământesc nu avea fire a umbla în cele dumnezeieşti; pentru că darul se dă celor ce văd cele foarte bune.” (Idem, Vecernie)

            Zice Domnul Hristos: „Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustiu, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” (Ioan 3, 14 – 15).


[i] Idem, p. 429 – 430

Anunțuri

Entry filed under: biblice.

LEVITICUL DEUTERENOMUL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Octombrie 2008
L M M M V S D
« Sep   Noi »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Rev. „Familia ortodoxa”

Categorii

Ciprian Mihail si Georgiana Diana

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Serafim Stefan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Veronica Antonia

<Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ilinca – Paulina

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Calendarul Ortodox


%d blogeri au apreciat asta: