JUDECĂTORII

Noiembrie 5, 2008 at 2:35 pm Lasă un comentariu

            După moartea dreptului Iosua, poporul a fost condus de adunarea bătrânilor înţelepţi ai celor douăsprezece seminţii. Dar pentru că popoarele păgâne din jur au început să atace poziţiile iudeilor, se făcea necesară conducerea armatei de apărare a noii ţări. În acest sens, Dumnezeu alegea – prin profeţii Săi – câte un viteaz, care să-i îndrume pe iudei în luptă.

            După ce se termina războiul (care venea asupra urmaşilor lui Avraam din cauza păcatelor lor), aceşti oameni destoinici rămâneau în cinste la evrei şi continuau să le poarte de grijă, inclusiv prin judecarea problemelor diverse care se iscau între ei. De aici şi numele lor de „judecători.”

          Cartea aceasta este, prin urmare, o prezentare a celor mai semnificative fapte din viaţa acesor eroi iudei. Numele lor sunt următoarele: Otniel, Aod, Şamgar, Barac şi proorociţa Debora, Ghedeon, Tola, Iair, Ieftae, Ibţan, Elon, Abdon şi Samson; despre ei mai ştim şi că au domnit peste 400 de ani.

          Cel mai cunoscut este Samson, care-L închipuie în mod tainic pe Mântuitorul, pentru că şi-a dat viaţa pentru zdrobirea răului, prin uciderea conducătorilor care îi robiseră pe iudei; dar prooroceşti sunt faptele tuturor acestor judecători.

            Din această carte se citeşte la Vecerniile praznicelor Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Botezul Domnului şi Sfântului Ioan Botezătorul.

            Iată şi câteva crâmpeie din Sfintele Slujbe, despre ei şi minunile din vieţile lor:

            „Râvnind lenevirii lui Samson, ţi-ai tuns tăria lucrurilor tale, dându-şi celor de alt neam viaţa întreagă şi fericită, pentru iubirea plăcerii. / Cel ce a biruit mai înainte cu falca măgarului pe cei de alt neam, acum se află prădat de desfrâu; ci fugi, suflete al meu, de asemănare, de fapta şi de slăbirea lui. / Barac şi Ieftae, căpetenii de oaste, s-au ales judecătorii lui Israel, cu care este împreună şi Debora, cea cu minte bărbătească. Deci îmbărbătându-te, suflete, cu vitejiile acelora, întăreşte-te. / Jertfeşte, suflete, jertfă de laudă, adu fapta bună ca pe o fiică mai curată decât a lui Ieftae; junghie ca pe o jertfă Domnului tău patimile cele trupeşti.

 Înţelege, suflete al meu, ce este lâna lui Ghedeon; primeşte roua din cer şi te pleacă, precum câinele, de bea apa care curge din lege prin stoarcerea Scripturii.” (Triod, Joi în Săpt. a V-a a Postului Mare, Utrenia Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Cântarea a VI-a).

            „Vestit-a mai dinainte Ghedeon zămislirea şi a tâlcuit David naşterea ta, Născătoare de Dumnezeu: Că S-a pogorât ca o ploaie peste lână Cuvântul în pântecele tău şi ai odrăslit fără sămânţă, Pământule sfinte, pe Mântuirea lumii, pe Hristos, Dumneezul nostru, ceea ce eşti plină de daruri.” (Octoihul Mare, Glasul a VI-lea, Utrenia Duminicii, din primele Sedelne ale Învierii)

            „Umbrele Legii au trecut după naşterea ta; adevărul a strălucit, Harul s-a dăruit, Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceea, pe tine te mărim.” (Octohul Mare, Glasul al V-lea, Utrenia Sâmbetei, Cântarea a IX-a)

            „Postule, tu ai înflorit rodul lui Samuel, tu ai crescut pe Samson, viteazul cel mare, tu săvârşeşti preoţi şi profeţi. Tu ne sfinţeşti pe noi toţi, cinstitule post.” (Triod, Marţi în Săpt. a II-a a Postului Mare, Utrenie, Cântarea a IX-a)

            Zic şi Dumnezeieştii Părinţi: „Citim că au fost lovite de grea pustiire popoarele care au călcat drepturile de ospitalitate[i]… Cine a fost mai puternic din leagăn şi mai întărit în Duhul lui Dumnezeu decât nazireul Samson?… Ceea ce ne atrage de la început o mare admiraţie faţă de el este că nu numai în anii copilăriei a dat semne strălucitoare de rânduială şi cumpătare, stăpânindu-se de la vin şi respectând rânduielile de nazireu, care-l opreau să se tundă, dar şi în anii tinereţii, vârstă care la alţii este mai aplecată ispitelor, a săvârşit fapte cu totul deosebite şi uimitoare, mai presus de puterile unui bărbat. Prin acesta a întărit repede încrederea în proorocirile dumnezeieşti care îl înălţaseră atât de mult în har încât îngerul coborând i-a vestit naşterea peste nădejdea părinţilor, ca viitoare pavăză şi călăuză pentru ai săi, de mult timp apăsaţi de asuprirea palestinienilor… Bând din Izvor a ajuns la o îndoită cugetare: că trufia împinge repede la insultă, pe când umilinţa nu aduce jigniri.[ii]


[i] Jud. 20, 44

[ii] Sfântul Ambrozie, Scrieri, Partea a II-a, Scrisoarea a XIX-a, către Vigiliu, trad. Prof. David Popescu, P.S.B. 53, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucureşti, 1994, p. 101 – 103

Anunțuri

Entry filed under: biblice.

IOSUA, fiul lui NAVI REGII

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Noiembrie 2008
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Rev. „Familia ortodoxa”

Categorii

Ciprian Mihail si Georgiana Diana

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Serafim Stefan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Veronica Antonia

<Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ilinca – Paulina

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Calendarul Ortodox


%d blogeri au apreciat asta: