PSALMII

Noiembrie 5, 2008 at 3:00 pm Lasă un comentariu

Colecţia aceasta de psalmi, adică imne cântate în vechime cu psaltirea, un instrument asemănător mandolinei, scrise în mare parte de Sfântul Profet şi Rege David, este de departe cea mai utilizată din rândul scrierilor Bibliei, pentru faptul că în ea sunt reflectate trăiri duhovniceşti în care fiecare ne putem regăsi.

            „Iar cuvintele din cuprinsul Psalmilor sunt acestea: 1. cel doxologic sau de laudă către Dumnezeu; 2. cel de mulţumire; 3. cel de rugăciune; 4. cel de mângăiere către cei necăjiţi; 5. cel îndemnător la fapta bună; 6. cel abător de la răutate; 7. cel meşteşugit, adică cel ce cu meşteşug învaţă pentru ca să înduplece pe ascultător, căci porunceşte David în psalmi nu numai să facă oamenii binele şi fapta bună, ci şi chipul învaţă cum să o facă şi vremea o arată în care trebuie a o lucra. Şi cuvintele acestea se potrivesc tuturor oamenilor, lucru care este prea însuşit numai cărţii acesteia a Psalmilor.”[i]

„Proorocul David[ii], cel dinspre tine dumnezeiesc părinte, cu dulce cântare despre tine mai dinainte a glăsuit, către sf-davidCel ce a făcut ţie măriri: A stat împărăteasa aproape, de-a dreapta Ta. Că pe tine, Maică, pricinuitoare a vieţii te-a arătat Dumnezeu, Cel ce fără de tată din tine a se face om a binevoit, ca iarăşi să zidească chipul său cel stricat prin patimi; şi oaia cea rătăcită prin munţi aflând-o, pe umeri ridicând-o, la Tatăl să o ducă şi, după voia Sa cu puterile cereşti şă o unească, Născătoare de Dumnezeu; şi lumea să o mânuntuiescă Hristos, Cel ce are mare şi bogată milă.” (Octoihul Mare, Glasul al IV-lea, Vecernia Sâmbetei, Slava…)

            „Vino acum împreună cu noi, Davide, mişcăţi alăuta cântând, înălţaţi pe Hristos, credincioşilor, şi vă închinaţi aşternutului picioarelor Lui.” (Triod, Duminica a III-a a Postului Mare, Vecernia Mică, Stihoavna)

            „Ia-ţi psaltirea, Proorocule David, şi cu Duhul Sfânt cântă în chip lămurit: din Fecioară Se naşte, fără amestecare, Cel ce mai înainte de luceafăr din pântecele Tatălui a strălucit, Domnul slavei, Hristos Dumnezeu.” (Mineiul pe Decembrie, Sf. Ignatie Teoforul – ziua a XX-a, Utrenie, Cântarea a IV-a)

            „Psalmistul David, strămoşul tău, Preacurată, te numeşte chivot al dumnezeieştii sfinţenii, pe tine, care mia preusu de fire ai încăput pe Dumnezeu Cel ce şade în sânurile părinteşti; pe Care credincioşii Îl slăvim neâncetat.” (Octoihul Mare, Glasul al VII-lea, Utrenia Duminicii, Cântarea a IX-a)

            „Astăzi s-a împlinit cuvântul proorocesc; că iată, ne închinăm la locul unde au stat picioarele Tale Doamne; şi, din lemnul mântuirii gustând, izbăvire din patimile păcatului am câştigat, pentru rugăciunile născătoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorul de oameni.” (Octoihul Mare, Glasul al VI-lea, Utrenia de Miercuri, rândul al II-lea de Sedelne)

            „David oarecând a însemnat cântarea, scriind-o ca într-o icoană, prin care-şi mustră fapta ce a lucrat, strigând: Miluieşte-mă! Că Ţie unuia am greşit, Dumnezeului tuturor; Însuţi mă curăţeşte.” (Triod, Joi în Săpt. a V-a a Postului Mare, Canonul Sfântului Andrei Criteanul, Cântarea a VII-a)

„Daniil te-a numit munte înţelegător şi Isaia, Născătoare de Dumnezeu, Ghedeon te-a văzut ca pe o lână, iar David sfinţenie îţi zice, iar într-alt loc uşă. Şi Gavriile îţi strigă: bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!” (Mineiul pe Martie, Utrenia Bunei-Vestiri, Cântarea a IX-a)

„…Închinaţi-vă în curtea cea sfântă a lui. (Ps. 28, 2): Mai-nainte de venrea lui Hristos, la evrei, curtea sfântă era în Ierusalim, iar după venirea lui Hristos şi după moartea cea de pe Cruce pe care I-au pricinuit-o iudeii, curtea lor s-a pustiit, Biserica şi credinţa creştinilor făcându-se apoi curte sfântă a lui Hristos, întru care David îndeamnă pe creştini să se închine Domnului, oprindu-se de la adunările schismatice ascunse şi alegând pe singura credinţă cea dată de Hristos.

Însă cineva poate să înţeleagă prin curte şi pe cea cerească, de aceea, cei ce sunt sădiţi aici jos, în curtea Domnului, adică în Biserica creştinilor, vor înflori acolo sus, în cereştile curţi ale lui Dumnezeu.”[1]

 

„Ca pe nişte fulgere, ca pe nişte raze, Cel ce eşti Soarele cel  neapus, pe apostolii Tăi la marginile lumii trimiţându-i Cuvântule, pe toţi i-ai luminat şi întunericul necunoştinţei l-ai alungat.” (Octoihul Mare, Glasul al III-lea, Utrenia de Joi, Cântarea a IV-a)


[1] Psaltirea…, p. 334


[i] Cuviosul Eftimie Zigabenul şi Sfântul Nicodim Aghioritul, Psaltirea în tâlcuirile Sfinţilor Părinţi, transliterare de Ştefan Voronca, Ed. Cartea Ortodoxă, Ed. Egumeniţa, (2007?), p. 28

[ii] Icoana este preluată de pe siteul www.tamarapaint.com

Anunțuri

Entry filed under: biblice.

REGII Impulsuri duhovnicesti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Noiembrie 2008
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Rev. „Familia ortodoxa”

Categorii

Ciprian Mihail si Georgiana Diana

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Serafim Stefan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Veronica Antonia

<Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ilinca – Paulina

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Calendarul Ortodox


%d blogeri au apreciat asta: