REGII

Noiembrie 5, 2008 at 2:44 pm Lasă un comentariu

Pe vremea când profetul şi judecătorul Samuel (prăznuit la 20 august) era conducător în Israel, poporul ales şi-a exprimat dorinţa de a avea şi el regi, aşa cum aveau popoaree păgâne din jur. Dumnezeu a îngăduit această cerere şi a trimis pe proorocul Său a alege şi unge cu untdelemn sfinţit pe acela potrivit pentru lucrarea regească. Astfel şi-a avut începutul un şir lung de oameni care au urcat pe tronul evreilor, dar care – în majoritatea lor – nu au ţinut la Legea Domnului. De aceea a şi urmat o perioadă celebru de nefastă în istoria poporului ales şi anume faptul că mulţi au fost omorâţi, iar cei în putere rămaşi în viaţă au fost luaţi în „robia babilonică”, care a durat 70 de ani (din 606 – 536 î.d. Hs.).

            Aspectele semnificative din vieţile şi faptele lor (principalii fiind Sfinţii David psalmistul şi Solomon înţeleptul, cu marele eveniment al construirii Templului Domnului), dimpreună cu activitatea profeţilor din timpul lor (cei mai vestiţi fiind Sfinţii Ilie şi Elisei), sunt reflectate în cele patru cărţi ale „Regilor”,  care se consideră a fi scrise de un apropiat al Sfântului Prooroc Ieremia, care a însoţit pe evrei în exil.

            Din cele patru cărţi ale Regilor se citesc diverse fragemente în următoarele sărbători: Innoirea catedralei „Sfintei Învieri” de la Ierusalim (13 sept.), Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noi.), în Sâmbăta Mare, de Sfinţii Constantin şi Elena (21 mai), de Sfântul Ilie Tesviteanul (20 iul.) şi la Schimbarea la Faţă a Domnului (6 aug.).

            Iată şi câteva extrase din Sfintele Slujbe:

            „Doamne, Cel ce ai ajutat în război preablândului David ca să supună pe cel de alt neam, fii împreună în război cu credinciosul nostru popor şi cu arma Crucii surpă pe vrăjmaşii noştri…” (Triod, Duminica a III-a a Postului Mare, Vecernie, Slava… Stihoavnei)

 

            „Înnumăratu-s-a între judecători feciorul Anei, marele Samuel, pe care Armatem l-a crescut ăn casa Domnului. Aceluia râvneşte, suflete al meu, şi judecă lucrurile tale mai înainte decât pe ale altora. / Saul oarecând, dacă a pierdut asinele tatălui său, suflete, degrab a aflat împărăţia; dar păzeşte-te să nu greşeşti, alegând mai degrabă poftele tale cele dobitoceşti, decât împărăţia lui Hristos. / Împreunat-a David oarecând nelegiuirea cu nelegiuire, că a amestecat desfrâul cu uciderea; dar îndată îndoită pocăinţă a arătat. Iar tu, suflete, mai viclene lucruri ai făcut, necăindu-te către Dumnezeu. / A ars oarecând Ilie pe cei de două ori câte cincizeci, când a junghiat şi pe proorocii ce de ruşine ai Izabelei, spre mustrarea lui Ahav. Dar fugi, suflete, de asemănarea acestor doi şi te întăreşte.(Triod, Joi în Săpt. a V-a a Postului Mare, Canonul Sf. Andrei Criteanul, Cântarea a VII-a)

          „Tras-a oarecând cu lemnul securea din râu dumnezeiescul Elisei, mai înainte însemnându-te de departe, Cruce preacinstită; că prin tine scoţându-ne din adâncul înşelăciunii la credinţa cea adevărată, ne învrednicim a te vedea în ziua de astăţi şi a ne închina ţie cu credinţă, culegând mântuire.” (Triod, Vineri în Săpt. a IV-a a Postului Mare, Utrenie, Cântarea a VIII-a)

             arborele (genealogia) lui Iesei„Începutul mântuirii noastre, popoare, astăzi s-a făcut; căci iată cea mai înainte rânduită din neamurile cele de demult, Maica şi Fecioara, şi locaşul lui Dumnezeu, din cea starpă a se naşte purcede; floare şi toaig din rădăcina lui Iesei[i] a răsărit. Să se veselească Adam, strămoşul şi Eva să se bucure cu bucurie; că iată cea zidită din coasta lui Adam, pe fiica şi nepoata o fericeşte arătat. Că mi s-a născut mie mântuirea, prin care din legăturile iadului mă voi slobozi. Să se bucure David lovind în alăută şi să binecuvinteze pe Dumnezeu, că iată Fecioara iese din pântece neroditor spre mântuirea sufletelor noastre.” (Mineiul pe Septembrie, Naşterea Maicii Domnului, la Litie)

 

Anunțuri

Entry filed under: biblice.

JUDECĂTORII PSALMII

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Noiembrie 2008
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Rev. „Familia ortodoxa”

Categorii

Ciprian Mihail si Georgiana Diana

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Serafim Stefan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Veronica Antonia

<Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ilinca – Paulina

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Calendarul Ortodox


%d blogeri au apreciat asta: