Crucile de Piatră din Câmpulung Muscel

martie 10, 2010 at 7:53 am 8 comentarii

 Libraria Sotir (www.librariasotir.wordpress.com ) si Asociatia Sfanta Elena Imparateasa va invită să participaţi la proiectul:

CRUCILE DE PIATRĂ

ALE

CÂMPULUNGULUI

15 februarie – 17 aprilie 2010

Câmpulungul este singurul oraş din România unde cruci mari din piatră cu motive ancestrale străjuiesc majoritatea intersecţiilor de drumuri. După cum cunoaşteţi, prin legea 5/2000 ansamblul urban al centrului istoric al municipiului Câmpulung este încadrat în categoria zonelor protejate de valoare naţională excepţională, iar crucile de piatră sunt declarate monumente istorice. Pe parcursul a şapte săptămâni, vom redescoperii împreună vechile cruci de piatră, construite acum 300-400 de ani, locurile unde sunt amplasate, motivele pentru care sunt acolo, semnificaţia crucilor şi

timpurile care au avut nevoie de înălţarea acestor sfinte cruci.

Vă invităm la conferinţele şi evenimente din cadrul acestui proiect având drept scop descifrarea atât a elementelor legate de spiritualitatea noastră creştin ortodoxă, cât şi pe cele legate de tradiţii, arhitectură şi istorie, pentru cunoaşterea şi promovarea valorilor oraşului în care trăim – municipiul Câmpulung.

 

ora 17.00, în Sala Mare a Primăriei municipiului Câmpulung

4 martie 2010

Istoricul crucilor de piatră ale Câmpulungului

prof. univ. dr. StefanTrambaciu

12martie 2010

Drumul şi răscrucea în spiritualitatea românească tradiţională

etnograf Ion Ghinoiu

19 martie 2010

Urbanismul crucilor de piatră ale Câmpulungului

arhitecţi Anca şi Adrian Coşa

26 martie 2010

Sfiinţenia crucilor de piatră ale Câmpulungului în credinţa ortodoxă

protosinghel Serafim Caiea, preoţi Vasile şi Ioan Grigorescu

Librăria SOTIR  invită copii câmpulungeni care au luat parte la aceste conferinţe să participe la concursul organizat pentru a desena harta Câmpulungului din anul 2010 cu marcarea crucilor vechi de piatră pe care aceştia le vor descoperii în drumurile lor. De asemenea vor însemna şi alte repere ajutătoare înţelegerii hărţii alegând un traseu de parcurgere pe care îl consideră relevant.

Calendarul proiectului şi diversele materiale puse la dispoziţie cu acest scop le veţi găsii la librăria Sotir, strada Negru Vodă 147.

arhitect Anca Mihaela Coşa

Prima acţiune în aer liber s-a desfăşurat chiar Duminică, 07 martie 2010.

Reclame

Entry filed under: liturgice, scolare, sociale.

Veronica Antonia Rugăciuni versus bonbăneli

8 comentarii Add your own

 • 1. manuela  |  martie 18, 2010 la 5:10 pm

  Cu siguranta „reteaua” istorica de cruci de piatra, construita cu credinta de inaintasii nostrii, genereaza un „camp de forta special”, ca si bisericile, prin care lucreaza Dumnezeu. dar probabil ca nu lucreaza pana nu se implica si oamenii in captarea si gestionarea acestei forte. faptul ca au ajuns sa fie „bagate” in seama la acest nivel va ajuta orasul asta pus pe butuci, si pe oameni sa li se schimbe viata.
  Mi-ar fi placut si o conferinta cu tema „Puterea crucilor de piatra” asupra starii actuale de lucruri din zona, si din tara. Poate aflam vreun mijloc sa „pocnim” nepasarea si marsavia celor care i-au adus pe oameni in starea in care sunt.

  Răspunde
 • 2. manuela  |  martie 18, 2010 la 5:15 pm

  Ca daca de oamenii cu probleme si nevoi nu se ocupa cu adevarat mai nimeni, poate se ocupa crucile astea. De fapt stim ca crucea are o putere deosebita, fiind arma biruintei. Si eu cred ca la propiu, fara metafore si comparatii, e o treaba interesanta cu crucile astea, e un mecanism aici care trebuie activat…

  Răspunde
 • 3. manuela  |  martie 18, 2010 la 5:23 pm

  Ca numai sa scoatem carti cu ele si sa scriem articole, pe care sa le cumpere oameni „rafinati” in ale culturii, si de multe ori cam necredinciosi, spre surprinderea mea, nu cred ca le prea intereseaza pe crucile astea cred eu. Cred ca trebuie sa organizam niste procesiuni pe la crucile astea, cu rugaciuni de ajutor pentru oameni… Exagerez? Sfintia ta ce parere ai? Ca si sfintia ta esti preocupat am vazut de soarta oamenilor.

  Răspunde
  • 4. pr. ciprian  |  martie 22, 2010 la 5:33 am

   Da, Manuela, o sa mai organizam asemenea procesiuni. Motorul de acum a fost familia de arhitecti Anca si Adrian Cosa, care ingrijesc si Libraria Sotir. Dar o sa mai fac si individual. E greu sa coagulam toate parohiile din zona, pentru ca nu toti le dau aceeasi importanta, dar merita incercat. In zona Subesti sunt vreo 3, asa ca poate reusim odata sa facem un pelerinaj catre toate 3. Dna Anca Mihaela Cosa a initiat un concurs pentru desenarea celei mai bune harti a crucilor orasului si este in desfasurare. Asa o sa afle de ele mai ales copiii, dar si parintii si bunicii lor.

   Răspunde
 • 5. a4m  |  mai 9, 2010 la 9:28 am

  ce frumos…nici nu stiam ca exista in Camulung Muscel cruci in fiecare intersectie…n-am mai vazut nicaieri…
  in jud. Satu Mare, in loc.Andrid am vazut cruci pe aproape fiecare casa (nu doar pe casa parohoala)…frumos…un mod de a marturisi credinta in Hristos.

  Răspunde
  • 6. pr. ciprian  |  mai 19, 2010 la 11:30 am

   te invitam sa le cinstim impreuna si sa continuam traditia inaintasilor in viitorul nostru apropiat, ca cel indepartat ne e prea nesigur!

   Răspunde
 • 7. Ion  |  februarie 8, 2012 la 12:50 pm

  Aceste cruci sunt adevarate capodopere de arta veche romaneasca.Le-am admirat si eu pe cand eram la Colegiul Pedagogic in anii 80.Ar trebui descifrate inscriptiile si asezata o placuta la fiecare cu ,,traducerea,,.Poate va ajutam noi ca ne-a interesat subiectul.
  Ion Talvanoiu, Asociatia Culturala MemoriaOltului.

  Răspunde
  • 8. pr. ciprian  |  februarie 17, 2012 la 7:47 am

   Traducerea lor exista deja intr-o lucrare a dlui Adrian Savoiu si a IPS Calinic. Iar initiativa a apartinut dnei arhitect Anca Mihaela Cosa, o dna cu 5 copii, care susutine impreuna cu sotul sau, dl arh. Adrian Cosa si libraria ortodoxa Sotir a Campulungului. Va asteptam!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


martie 2010
L M M J V S D
« feb.   apr. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Rev. „Familia ortodoxa”

Categorii

Ciprian Mihail si Georgiana Diana

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Serafim Stefan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Veronica Antonia

<Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ilinca – Paulina

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Calendarul Ortodox


%d blogeri au apreciat asta: